VITO ontwerpt Groentool voor Antwerpen en nodigt steden uit om o.a. hitte met groenelementen te bestrijden

Mol, 30/08/2016: VITO adviseert steden al langer over de meest effectieve opties om zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, onder meer op basis van hittekaarten. Zo bestudeerde VITO in 2013 het effect van extreme hittedagen in de steden Antwerpen en Gent. De conclusies waren verbijsterend. In de stad wordt het in de late middag, avond en vooral ‘s nacht tot 8 graden warmer dan op het platteland. Alleen groene oases in de stad – zoals het stadspark of de dierentuin – zorgden voor een aanzienlijke temperatuurdaling. Dit zgn. stedelijk hitte-eiland­effect geldt voor alle grote en middelgrote steden. VITO gaat de metingen in opdracht van VMM-MIRA uitbreiden naar Hasselt, Lier en Brugge.

Tijdens de VITO Technology @ lunch op 20 oktober ek. bieden de VITO-experten i.s.m. een externe expert, in dit geval Peter Vermeulen (Stramien), alle Vlaamse steden de kans om gratis kennis te maken met de mogelijkheden van milieu­modellering als ondersteuning voor stedelijke planners en ontwerpers. De inschrijvingen zijn geopend!

Bovendien ontwikkelt VITO in dit domein een app in opdracht van de stad Antwerpen. Het Antwerpse stadsbestuur stelt zich tot doel de stad gerichter te vergroenen en zo het leefklimaat in de binnenstad te verbeteren. Al onze kennis over ecosystemen, biodiversiteit en de verschillende milieuthema’s is in de Groentool verwerkt. Die maakt het voor stadsplanners mogelijk om reeds tijdens de ontwerpfase inzicht te krijgen in de mogelijkheden die groen biedt om de leefkwaliteit (hittestress, luchtkwaliteit, …) in een specifieke wijk of buurt te verbeteren.

Meer informatie

Stijn Janssen
Projectmanager VITO
stijn.janssen@vito.be

Technology @ lunch 20 oktober 2016, 13 – 15 uur, VITO-kantoor Berchem: technologyatlunch.vito.be/modelleren-op-straatniveau

Volledig programma Technology@lunch

Brussels Urban Landscape Biennial – 23 september 2016

Het concept stadslandschap is een nieuw begrip. Het biedt nieuwe perspectieven over de relatie tussen de natuurlijke leefomgeving en de gebouwen die erin staan.Stadsplanners kunnen zo de stad vernieuwen ten voordele van zijn inwoners.

De eerste editie van de Biënnale van het Brussels Stadslandschap wordt georganiseerd op initiatief van de minister van Leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Céline Fremault.

Het doel van deze 1e BRUSSELS URBAN LANDSCAPE BIENNIAL (BULB) is om het concept ‘stadslandschap’ bekend te maken bij de Brusselaars.

Daarom worden in de loop van september en oktober 2016 een aantal evenementen georganiseerd. Het topevenement wordt het symposium van 23 september 2016 in het groot auditorium van Leefmilieu Brussel.

Programma, praktische informatie en registratie : http://www.bulb.brussels/home-nl/

Job

Vacature In de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK)

VACATURE

In de KONINKLIJKE ACADEMIE VOOR SCHONE KUNSTEN (KASK) en het
KONINKLIJK CONSERVATORIUM, samen de school of arts van de Hogeschool
Gent, zijn we op zoek naar twee

Gastdocenten tuin- en landschapsontwerp
(2×40%)

TOELATINGSVOORWAARDEN

Om in aanmerking te komen moet je:

Op datum van indiensttreding voldoen aan de algemene voorwaarden van V.106 van de Codex Hoger
Onderwijs van 20 december 2013:

  1. onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie of van de Europese Vrijhandelsassociatie (afwijking hierop is mogelijk conform artikel V.107 van de Codex) ;
  2. de burgerlijke en politieke rechten genieten;
  3. houder zijn van een vereist bekwaamheidsbewijs;
  4. een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van het beoogde ambt;
  5. voldoen aan de dienstplichtwetten;
  6. de lichamelijke geschiktheid bezitten die vereist is voor het uit te oefenen ambt.

Op datum van indiensttreding in het bezit zijn van

  • bachelor in de landschaps- en tuinarchitectuur, bachelor na bachelor in de landschapsontwikkeling of gelijkwaardig;

of

  • master in de landschapsarchitectuur, stedenbouw en ruimtelijke planning, architectuur, monumenten-landschapszorg of gelijkwaardig.

BESCHRIJVING VAN DE BETREKKING

Takenpakket

– je doceert opleidingsonderdelen op vlak van de praktijk van tuin- en landschapsontwerp en begeleidt de studenten bij ontwerp-opdrachten;

– je coacht en evalueert studenten m.b.t. stages, oefeningen of projecten;

– in samenwerking met de collega’s draag je actief bij tot de bepaling van vorm en inhoud van het didactisch materiaal;

– je maakt deel uit van de vakgroep Architectonisch Ontwerp, participeert aan vergaderingen m.b.t. de opleiding en draagt bij tot de uitbouw van professionalisering, internationalisering en
kwaliteitsbeleid van de opleiding;

– je initieert, coördineert of neemt deel aan onderzoeksprojecten en aan de rapportering van onderzoeksresultaten;

– je draagt bij tot de ontwikkeling, bevordering of uitvoering van initiatieven inzake maatschappelijke dienstverlening vanuit je vakgebied;

– je past je binnen je functie aan veranderingen in opdrachten en werkomstandigheden aan. Op deze manier kom je tegemoet aan wijzigende omstandigheden, opdrachten en doelstellingen
binnen je vakgroep en binnen de School of Arts.

 

Competentievereisten

– je hebt minimum 5 jaar nuttige professionele ontwerp-ervaring in de landschaps- en tuinarchitectuur en volgt de evoluties in deze vakgebieden op een actieve wijze;
– je hebt een goede kennis van ontwerpdetaillering en van beplantings- en uitvoeringstechnieken;
– je hebt kennis van onderzoeksmethodologie en/of onderzoekstool(s) met betrekking tot het vakgebied;
– je bent vertrouwd met de nodige ICT-tools, zoals AutoCAD.
– je beschikt over de vaardigheden om positief om te gaan met studenten en collega’s, waarbij onderwijservaring in het betreffende vakgebied en kennis van actuele didactische werkvormen
gelden als een pluspunt;
– je kan helder mondeling en schriftelijk rapporteren zowel in het Nederlands als in het Engels;
– je kan zelfstandig en in teamverband werken, en je hebt zin voor coördinatie en organisatie m.b.t. projecten, bent resultaatgericht, geeft blijk van een sterke verantwoordelijkheidszin;
– je bent flexibel ingesteld en staat open voor bijscholing;
– je toont betrokkenheid bij de Hogeschool Gent en bij het project van KASK-Koninklijk Conservatorium in het bijzonder.

Aard en looptijd

De aanwerving betreft 40% van een voltijdse betrekking binnen de vakgroep Architectonisch Ontwerp van KASK-Koninklijk Conservatorium, de School of Arts van de Hogeschool Gent. De aanwerving gebeurt als gastprofessor in een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur, met ingang ten vroegste vanaf 01-10-2016 tot en met 30-09-2017.

Loonvoorwaarden

De verloning gebeurt volgens barema 316 (praktijklector). Voor meer details over dit barema, consulteer http://www.ond.vlaanderen.be/wedde/weddenschalen/overzicht.htm
Naast eventuele geldelijke anciënniteit uit de openbare sector kunnen diensten uit de privésector verrekend worden in de geldelijke anciënniteit. Toekenning ervan gebeurt aan de hand van
tewerkstellingsattesten en na onderzoek van het dossier.
We bieden daarnaast gratis woon-werkverkeer voor het openbaar vervoer of fietsvergoeding, een aantrekkelijk sportaanbod, 36 vakantiedagen per volledig kalenderjaar voor een voltijdse betrekking en een personeelskaart met extra voordelen.

VRAGEN

Met vragen over de betrekking kan je via mail terecht bij Jan De Pauw, voorzitter vakgroep Architectonisch Ontwerp (jan.depauw@hogent.be).

KANDIDAATSTELLING EN SELECTIEPROCEDURE

Je richt je kandidatuur aan Wim De Temmerman, decaan KASK-Koninklijk Conservatorium. Kandideren gebeurt via mail naar wendy.vandevelde@hogent.be uiterlijk tot en met 22-09-2016. Alleen tijdige kandidaatstellingen worden aanvaard. Je kandidaatstelling moet jouw curriculum vitae, kopie van het hoogst behaalde diploma en een motivatiebrief bevatten.
De Hogeschool Gent wil de samenleving waarvoor ze zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen.
Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden voor de functie,
ongeacht geslacht, sexuele oriëntering, afkomst of functiebeperking.
De procedure start met een preselectie op dossier en dit op basis van de competentievereisten zoals hierboven vermeld. Kandidaten waarvan het dossier aantoont dat ze aan de competentievereisten voldoen, worden uitgenodigd voor een selectiegesprek.
De indicatieve timing van de selectiegesprekken is 26-09-2016.

internationale tuinenfestival in het Franse Chaumont-sur-Loire

Flower Power’ centraal op Chaumont-festival 2017

‘Flower Power’ is het thema van de 26e editie van het internationale tuinenfestival in het Franse Chaumont-sur-Loire in 2017. Het festival zoekt ontwerpers die een verrassende en originele tuin rond dit thema voorstellen.

Het Festival International des Jardins in het Franse Chaumont-sur-Loire uitgegroeid tot de belangrijkste manifestatie van hedendaagse tuinkunst ter wereld, die intussen op tal van plaatsen navolging heeft gekregen.

Bloemen spelen door alle eeuwen en culturen heen een belangrijke rol in de menselijke verbeelding en hebben prachtige kunstwerken opgeleverd. Met hun schoonheid, oneindige variatie in verschijningsvormen, kleur, geur en smaak weten ze ons altijd weer te verleiden. Bloemen bezitten ook kracht: ze kunnen ons genezen maar ook doden. En nog niet zo lang geleden hoopte men dat ze ook bij machte zouden ‘om de wereld, onze zielen en onze harten te veranderen’. De organisatie van het internationale tuinenfestival heeft daarom voor 2017 voor het thema ‘Flower Power’ gekozen.

Ontwerpers gezocht

Van ontwerpers wordt verwacht dat zij een eigentijds, innovatief ontwerp maken waarin de bijzondere eigenschappen van bloemen tot hun recht komen. Een ontwerp dat de bezoekers verrast en waarin ze op een nieuwe manier naar de schoonheid van bloemen kijken.

De oproep staat open voor

• tuin- en landschapsarchitecten met een erkend diploma of die lid zijn van de EFLA (European Fondation for Landscape Architecture)
• tuinprofessionelen, liefst in een multidisciplinaire equipe met bijvoorbeeld kunstenaars, scenografen en een tuinarchitect
• studenten tuinarchitectuur, architectuur, tuinaanleg of design, op voorwaarde dat de school het project mee ondersteunt.

Kandidaturen moeten ingediend worden uiterlijk tegen vrijdag 21 oktober 2016.

Kijk op www.domaine-chaumont.fr/en_concours_index voor de voorwaarden en het aanmeldformulier.

Contact

Elizabeth Mettling

Tél : 06 31 55 37 66

concours@domaine-chaumont.fr

www.domaine-chaumont.fr

Sacrale landschappen

13 oktober 2016 – Elfde Landschapscontactdag : Sacrale landschappen

Op 13 oktober 2016 organiseren we de jaarlijkse landschapscontactdag. Het thema dit jaar is ‘Sacrale landschappen’.

Het agentschap Onroerend Erfgoed nodigt je graag uit op de elfde editie van de Landschapscontactdag op DONDERDAG 13 OKTOBER 2016 in het CC Vredeberg in Lier. Het thema dit jaar is ‘SACRALE LANDSCHAPPEN’. We verdiepen ons in het ontstaan, de transformatie en de betekenis vroeger en nu van sacrale landschappen.

Tijdens deze studiedag staat het onderzoek naar de genese en dynamiek van het Vlaamse cultuurlandschap centraal. Dit uniek platform biedt de mogelijkheid om recente onderzoeksmethoden en -resultaten omtrent landschapsgenese voor te stellen. Daarnaast is er ook ruimte voor discussie en uitwisseling van kennis en ideeën binnen het brede landschapsonderzoek.

Meer informaties : https://www.onroerenderfgoed.be/actueel/agenda/landschapscontactdag-2016/

Nascholing Digitale Voorstellingstechnieken

Binnen een werkveld in verandering is er noodzaak naar een specifieke navorming voor tuin- en landschapsarchitecten, ruimtelijk planners, stedenbouwkundigen en architecten die zich willen specialiseren in het digitaal opmaken van plannen, 3D-visualisaties, offertebundels, analysekaarten…

Doelgroep

  • in eerste instantie tuin- en landschapsarchitecten, maar eveneens ruimtelijke planners, stedenbouwkundigen, architecten, interieurarchitecten …
  • geïnteresseerden met ervaring in het handmatig opwerken van plannen en schetsen, maar onvoldoende vaardigheden met digitale voorstellingstechnieken.

Uit benchmarking blijkt dat er in Vlaanderen en Brussel geen specifieke opleiding digitale voorstellingstechnieken waar samenhang en interactie tussen de verschillende computerprogramma’s centraal staat.

 

Meer informaties : http://www.erasmushogeschool.be/node/2687

Dag van het Park

 Jouw Dag van het Park in De Zondag van 29 mei 2016

Wil je dat ook jouw activiteit in de krant De Zondag staat op zondag 29 mei? Registreer dan je activiteit voor 2 mei op de UiT-databank met de tag #dagvanhetpark. Dan nemen wij jouw activiteit mee op onze overzichtskaart in De Zondag.

Overzicht activiteiten : http://natuurbos.fb.email.addemar.com/c653/e460513/h1f6d1/t0/s0/index.html

Infopunt Publieke Ruimte

Programma Congres Publieke Ruimte | ‘Het ideale straatprofiel’ genomineerd

PROGRAMMA EN INSCHRIJVINGEN CONGRES PUBLIEKE RUIMTE

Op 19 mei vindt in Mechelen het derde Congres Publieke Ruimte plaats.

Na een verwelkoming door SCHEPEN GREET GEYPEN (stad Mechelen) en TOM DHOLLANDER (Infopunt Publieke Ruimte) staan TWEE TOPSPREKERS garant voor een boeiende voormiddag.

Frédéric SALIEZ (UN Habitat Office for Europe and European Institutions)en ANNEMIEKE MOLSTER (Molster Stedenbouw) geven hun visie op de bonus van publieke ruimte.Tijdens de parallelsessies kiezen de congresdeelnemers uit een brede waaier aan thema’s (economisch, ecologisch, maatschappelijk, stedenbouwkundig) en formules (lezingen, workshops, denktanks, praktijksessies). DAGVOORZITTER ERIKA VAN TIELEN leidt het congresprogramma in goede banen. Als kers op de taart is er de uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte. Redenen genoeg om erbij te zijn!

http://publiekeruimte.info/nieuws/recente-nieuws/programma-en-inschrijvingen-congres-publieke-ruimte

Senne

Afterwork Waterbeheerplannen 10 mei 2016

Afterwork ‘Waterbeheerplannen’

Voor de kwaliteit van onze waterlopen

DINSDAG 10 MEI 2016 VAN 17.30U TOT 19.30U

Wat gebeurt er om de KWALITEIT VAN DE WATERLOPEN IN HET ZENNEBEKKEN te verbeteren? Kom luisteren en GEEF UW MENING!

Europa heeft in het jaar 2000 een richtlijn opgesteld om te komen tot een ‘goede waterkwaliteit’.
Om dit te bereiken moet elke lidstaat Stroomgebiedbeheerplannen invoeren.
In België is elk Gewest hiervoor verantwoordelijk. Een dergelijk stroomgebiedbeheerplan bepaalt de gewestelijke doelstellingen op het gebied van waterbeheer en bepaalt tegelijk de acties om ze te verwezenlijken.
Het Waterbeheerplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de periode 2016-2021 is in openbaar onderzoek tot en met 31 mei.

PROGRAMMA

  • 17u: onthaal bij Leefmilieu Brussel
    site Tour & Taxis, Havenlaan 86c/3002, 1000 Brussel
  • 17.30u stipt: start van de info- en discussieavond
    • Welkomstwoord: Brussel in het hart van het Zennebekken
      Coördinatie Zenne
    • Inleiding: Waterbeleid: Brusselse visie voor de toekomst
      Eric Mannès, kabinet van de Minister van Leefmilieu
    • Presentatie: 20 jaar evolutie van de waterkwaliteit van de Zenne en het kanaal
      Natacha Brion en collega’s, Vrije Universiteit Brussel & Université Libre de Bruxelles
    • Getuigenissen: Kwaliteit van onze waterlopen stroomopwaarts en -afwaarts Brussel
      Tom De Bie, Vlaamse Milieumaatschappij
      François Paulus, Service Public de Wallonie
    • Presentatie: Maatregelen om de kwaliteit van onze Brusselse waterlopen te verbeteren
      Sofie Bracke, Leefmilieu Brussel
    • Vragen?
  • 19.30u: einde van de info- en discussieavond

INSCHRIJVEN

Deelnameprijs: € 5. U moet wel op voorhand inschrijven via het inschrijvingsformulier!

Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten!

David Kuborn & Ophélie Goemaere

TEL: +32 2 206 12 07
E-mailwww.coordinatiezenne.be

Dolores Baita

TEL: +32 2 206 12 09
E-mailwww.grenzelozeschelde.org

 

Technische studiedag over het regenwaterbeheer in Leefmilieu Brussel

Technische studiedag over het regenwaterbeheer 22 maart 2016 van 9h tot 16h30 in Leefmilieu Brussel

Het Waterbeheerplan 2016-2021, dat momenteel aan een openbaar onderzoek wordt onderworpen, voorziet in een aantal maatregelen voor een betere inpassing van het regenwater en zijn cyclus in de stedenbouw.

Leefmilieu Brussel profiteert van de Wereldwaterdag om u uit te nodigen voor een studiedag over het regenwaterbeheer.

Bent u actief bij een Brusselse gemeente of een gewestelijke instelling ? Bent u architect of landschapsdeskundige ? Bent u professioneel actief in het waterbeheer of bent u een student en/of geïnteresseerd in het onderwerp?

Kom dan luisteren naar de professionals en wetenschappers die een stand van zaken toelichten van de vooruitgang die inzake het regenwaterbeheer werd geboekt. Kom vervolgens op het terrein kennismaken met de bestaande initiatieven ter zake. De studiedag wil ook gezellige uitwisselingen aanmoedigen tussen de huidige professionals en onze toekomstige waterspecialisten die nog aan hun studies bezig zijn.

Deelname : gratis, maar inschrijven is verplicht voor elk onderdeel van de dag

Download het programmaInschrijven kan tot UITERLIJK 11 MAART