Landscape creations contest – Côte d’Azur Gardens Festival

Dear Delegates,
Dear Presidents and Secretariats of National Associations,
Dear Members and friends of IFLA Europe,

It is my pleasure to inform you that the French Département des Alpes-Maritimes launched landscape creations contest as part of the Côte d’Azur Gardens Festival, « Festival des Jardins de la Côte d’Azur »

From March 30th to April 28th, 2019, the Côte d’Azur Gardens Festival will have two components: a landscape design contest open to landscape professionals and more than 200 events. The landscape works realised by international teams will be spread between Nice, Cannes, Grasse, Antibes Juan les Pins and Menton. The technical committee chaired by Jean MUS will be composed of landscape professional associations representatives and organisers hosting Municipalities

For more information please visit IFLA Europe website:

http://iflaeurope.eu/festival-des-jardins-de-la-cote-dazur-launched-landscape-creations-contest/

Kind regards,

Daniela

Daniela MICANOVIC IFLA Europe Executive Secretary
IFLA Europe

Please note that IFLA Europe Secretariat is open from Monday to Friday, 09.00 – 13.00hrs

Skype ID: ifla.europe
Tel. +32 492 319 451
e: secretariat@iflaeurope.eu

w:http://iflaeurope.eu

o: Boulevard Leopold II N° 53, 1080 Brussels –Belgium

Gildenhuis Merksem – tuin op komst!

Van versteende koer tot klimaatadaptieve binnentuin

Beweging.net Antwerpen nam het initiatief om in oktober – november 2015 drie info- en participatie-avonden op te zetten onder de naam “Waterproef”, in samenwerking met ondermeer Kubiekeruimte vzw.

Een concrete case die hieruit voortvloeide, is het transformeren van de grauwe versteende koer van het Gildenhuis in Merksem tot een klimaatbestendige, semipublieke buurttuin voor de huidige en toekomstige gebruikers.

Het Gildenhuis is een plek die door verenigingen en buurtbewoners in onderlinge afspraak gebruikt wordt. Medebeheer staat centraal. Verschillende verenigingen hebben er een vaste stek: o.a. de Sociale Kruidenier “t Winkeltje”, de plaatselijke Femma en OKRA-groepen en de gewestelijke Chirowerking. Daarnaast wordt het Gildenhuis regelmatig gebruikt voor familiefeesten.
De tuin heeft een oppervlakte van ca. 363 m².

Het Gildenhuis heeft de sterke ambitie om dit binnengebied klimaatvriendelijk aan te pakken als buurtontmoetingsplek, maar beschikt over beperkte financiële middelen.

I.s.m. Dekenaat Deurne-Merksem vzw, de vrijwilligers van het Gildenhuis, Beweging.net en Kubiekeruimte vzw werden in september en oktober 2016 schoolkinderen en bewoners uit de buurt uitgenodigd om hun dromen voor de tuin op papier te zetten.  Die dromen werden vertaald naar een projectdefinitie die de basis vormde voor de ‘Ontwerpworkshop Coolspot’ voor jonge tuin- en landschapsontwerpers (studenten en pas-afgestudeerden). Kubiekeruimte zorgde voor de recrutering van deelnemers en de professionele begeleiding van de workshop.  Een fotoverslag van de workshop vind je op onze  website.

Uitvoering van de publieke binnentuin

De ontwerpvoorstellen vormden de basis voor verder overleg met beheerders, gebruikers en buren van het Gildenhuis.

Uit de voorstellen en het overleg stelde Filip Lagiewka een syntheseplan op met de volgende ontwerponderdelen:
– een ruim terras bij het Gildenhuis;
– een ontharde groene binnentuin;
– petanque;
– recuperatie van de bestaande verharding in twee langgerekte zitbanken in combinatie met een grindkoffer en afwateringsgoot.


© Filip Lagiewka

In de loop van 2017 volgde de uitvoering van de grond- en verhardingswerken.  Op 19 oktober 2017 werd het terras van de buurttuin feestelijk geopend.

In 2018 staan nog op het programma: de bouw van een berghok (voor containers en regenton), de uitvoering van een waterspuwer volgens een sculpturaal ontwerp en de beplantingswerkzaamheden.

Tegenwoordig is nog 36,5% van de tuin verhard waar dit vroeger 92,5% was.  De ontharding zorgt ervoor dat jaarlijks 290.224 liter regenwater minder wordt afgevoerd naar de riolering. Bovendien verdwijnt ook het hemelwater van het terras en het dak via de grindkoffer onder de langgerekte zitbanken eveneens in de bodem. Zo wordt er jaarlijks ca. 500.784 liter minder regenwater afgevoerd naar de riolering.

Inmiddels dient de tuin als voorbeeldproject voor de campagne ‘Operatie Perforatie’ (Aquafin i.s.m. Infopunt Publieke Ruimte).

De vorderingen van de buurttuin kan je ook volgen op: https://www.facebook.com/waterproefAntwerpen/

Studiedag Speelnatuur maken

Tijdens deze praktijkgerichte studiedag op donderdag 7 juni in Leuven willen we de aanwezigen inspireren rond speelnatuur en goesting doen krijgen om ook zelf aan de slag te gaan. We reiken hiervoor een aantal praktische tips en tricks aan die kunnen gebruikt worden bij de eigen speelnatuurprojecten.

In de voormiddag kom je meer te weten over (participatief) ontwerp, aanleg en beheer van een speelnatuurplek. Ook omgaan met risico’s en verantwoordelijkheden komt aan bod. Het verhaal is doorspekt met mooie, inspirerende praktijkvoorbeelden.

In de namiddag gaan we op terrein. Je krijgt vanuit de concrete praktijkervaring te horen waarop je moet letten bij ontwerp, aanleg en beheer van een speelnatuurplek.

Kruis alvast 7 juni aan in je agenda! Laat je e-mailadres achter op het website zodat we je op de hoogte kunnen brengen van de start van de inschrijvingen.