De 75ste verjaardag van IFLA

Wist je dat België een belangrijke rol heeft gespeeld in de landschapsarchitectuur op internationaal niveau?

Dit jaar 2023 vieren we de 75ste verjaardag van IFLA, de International Federation of Landscape Architects / Fédération Internationale des Architectes-Paysagistes (Frans was de officiële taal met Engels). Het idee van een Internationale Federatie van Landschapsarchitecten werd geboren in 1935 tijdens een Internationale Tentoonstelling die plaatsvond in Brussel. Het voorstel werd gezegend met de goedkeuring van 3 van onze ABAJP-BVTL oud-leden Jules Janlet, Jean Canneel-Claes en René Pechère en collega’s uit heel Europa, Achille Duchêne en Ferdinand Duprat (Frankrijk), Ulla Bodorff (Zweden), C.Th. Sørensen (Denemarken), Pietro Porcinai (Italië) en Walter Leder (Zwitserland).

IFLA werd opgericht op 14 augustus 1948 in Cambridge tijdens een informele bijeenkomst tussen sir Geoffrey Jellicoe (VK), René Latinne, René Pechère en 175 afgevaardigden uit 16 landen, waaronder VK, België, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland en de VS.

De eerste bijeenkomst van de Raad vond plaats in Parijs op 18 juni 1949. De eerste grondwet werd opgesteld en het permanente kantoor werd opgericht in Brussel met René Pechère als secretaris.

Vandaag de dag is IFLA het orgaan dat landschapsarchitecten wereldwijd vertegenwoordigt, met 80 lidverenigingen uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië-Pacific en Europa.

Images credit : CIVA
Text credit : ABAJP-BVTL

Nederlandstalige literaire Rene Pechere prijs 2021 en 2023 – Lezing dinsdag 19 december om 19u in de CIVA

De laureaten van 2021 en 2023 van de Nederlandstalige Literaire René Pechère Prijs, die wordt uitgereikt aan uitmuntende werken op het vlak van de tuinkunstgeschiedenis en landschapsarchitectuur, nodigen u uit om tijdens deze avond kennis te maken met werelden die even gevarieerd zijn als die van de tuiniers van de prinsen en prinsessen van Oranje tussen 1621 en 1732 en de hedendaagse Belgische landschapsarchitectuur.

De Nederlandse doctor in de wijsbegeerte en tuinhistorica Lenneke Berkhout zal eerst de gevarieerde en soms totaal onvermoede facetten van het beroep van tuinier aan het Hof van Oranje belichten, zoals ze die aan de lezers voorlegde in haar inspirerende boek Hoveniers van Oranje. Functie, werk en positie 1621-1732.

Vervolgens zal de gekende Belgische landschapsarchitect Chris Vermander zijn visie op het vak delen en een blik werpen op enkele van zijn meest markante werken, opgenomen in het winnende boek 2023: Landschappen, het onvoltooide.

Link om te registreren voor de conferentie : https://pierrot.io/civa/laureaten-rene-pechere-prijs/nl